Hogyan lehet megfogni egy rénszarvas fülét?

A legérthetetlenebb mindenki számára az, hogyan ismeri fel a saját nyáját. Ma már én is magától értetődő természetességgel vágom rá: hát a fültetoválásukból. De az még nem világos, hogyan lehet megfogni egy rénszarvas fülét. Lappföld ezen részén egyébiránt hatvanezer rénszarvas él, és mint kiderült, közel hatvan medve.

Nem tartozik szorosan a tényekhez, de a nagyobb áruházakban lelkiismeret-furdalás nélkül vehetünk medvéből készült különböző étkeket, úgymint levest, pástétomot, és a többi. Ilyenkor hajlamos elgondolkodni az ember, hova jutott a világ. A helybéliek viszont azt mondják, a medvék bizony elszaporodtak, szemtelenek és félelmetesek. (A budapesti állatkertben élő társaik mindenesetre megszenvedik szabadon élő barátaik bűneit.)

Rovaniemitől, Lappföld fővárosától kilenc kilométerre húzták meg az Északi-sarkkör vonalát. Ide települt át a Fülhegyről Joulupukki, a Mikulás. Mármint az eredeti. Ez a húzás valószínűleg megalapozta a vidék vonzerejét, és nem utolsósorban remek üzlet. (Nicht vor dem kind!) Évente több mint százezer gyerek járul Joulupukki elé. A őrületet csak fokozza, hogy idén karácsonykor nyitják meg a Mikulás-világot. (Joulumaailma, avagy Santa park) Ha nem is jutunk el oda egyelőre, nyugodtak lehetünk: a finn Mikulás idén is eljön hozzánk. Kár, hogy Lappföld őrjítő színeit nem hozhatja el.

This entry was posted in Észak-Európa and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Follow any comments here with the RSS feed for this post. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

There are no comments yet, add one below.

Leave a Comment